És probable que al llarg de la teva carrera professional com a docent, hagis vist i creat més d’una unitat didàctica. Potser t’has adonat que hi ha tantes formes de programar una unitat didàctica com mestres hi ha al planeta.
Per aquest motiu, avui et volem proposar quins són els elements mínims que ha de contemplar una unitat didàctica. D’aquesta manera, podràs tenir un ull crític la próxima vegada que en tinguis una entre les teves mans. Què et sembla?
Què és una unitat didàctica
Una unitat didàctica és un full de ruta que permet al professorat planificar, amb antelació, què vol proposar a l’alumnat aprendre i, sobretot, com. Per això, programar una unitat didàctica implica prendre decisions per aconseguir uns objectius concrets.
Una unitat didàctica ha de ser un document viu que, més enllà de les planificacions inicials, també s’adapti a les necessitats de l’alumnat i a la realitat del dia a dia. Per posar un símil, programar una unitat didàctica és com planificar un viatge amb molt de detall i, després anar-lo adaptant en funció de les necessitats. Un cop es té més clar, què és una unitat didàctica, caldrà veure quins elements pots tenir.
Elements d'una unitat didàctica
D’unitats didàctiques, de formats, de graelles… n’hi ha centenars i no entrarem en el format d’aquestes. El que sí que cal tenir en compte, quins són els elements mínims que ha de contenir una unitat didàctica:
- Objectius d’aprenentatge
- Competències clau i específiques
- Sabers
- Criteris d’avaluació
- Seqüència didàctica.
Anem a veure’ls en detall.
Objectius d'aprenentatge
Tota unitat didàctica, independentment de la durada que tingui, ha de tenir concretat què és el que volem que l’alumnat aprengui. Els objectius d’aprenentatge sempre s’hauran de redactar per cada unitat que creem, ja que seran específics per allò que es treballarà.
Competències clau i competències específiques
Tot el que es fa a l’aula ha de permetre l’assoliment de les competències específiques de cada àrea de coneixement i, a més, de les competències clau. Identificar quines competències es treballen a les diferents unitats didàctiques, permetrà saber quines competències són les menys treballades a la nostra aula i, a més, també poder trobar una relació directa amb els criteris d’avaluació (t’ho expliquem més endavant).
sabers
El currículum LOMLOE concreta els sabers (els continguts) per a cada àrea o matèria i, a més, els divideix en cicles. És important, per a la gestió del centre, identificar quins sabers s’han treballat al llarg de les unitats didàctiques, per poder determinar quins manquen per treballar. I, a la vegada, fer un treball d’anàlisi de quins potser cal treballar des de diferents enfocaments.
Criteris d'avaluació
Per a cada competència específica, el currículum LOMLOE, indica quins són els criteris d’avaluació per a cada cicle. Aquests criteris d’avaluació es poden servir de referent per a identificar quins s’estan treballant a cada unitat didàctica. Si els revises, veuràs que són tan generals que, caldrà fer-ne una concreció per a cada unitat didàctica, per tal que els puguis fer servir per a determinar què vols avaluar.
seqüència didàctica
El que fa diferent i única, cada unitat didàctica, és la forma com es plantegen les activitats d’aprenentatge. En una unitat didàctica han de constar totes les activitats que caldrà dur a terme des del primer dia que comença la unitat, fins al darrer dia.
Caldrà tenir en compte que, en determinar les activitats, també serà bona idea indicar: com s’organitzarà l’alumnat per a dur a terme l’activitat (individual, en parelles, en grups…), quins materials i recursos caldrà fer servir, quines activitats alternatives es proposen per atendre la diversitat i quines activitats són d’avaluació.
Ara anem a veure tot això amb exemples!
Exemples d'unitat didàctica
Quan es decideix fer una unitat didàctica de zero, sempre ajuda tenir models de taules per tal de tenir una base sobre la que treballar. Els dos models (model 1 i model 2) que suggereix el Departament d’Educació són propostes molt vàlides i que, ben segur, et poden servir de punt de partida.
A més, tenir exemples d’unitat, sempre poden ser de gran ajuda, no només per poder-les adaptar, sinó també per poder agafar idees.
Exemples d'unitat didàctica a infantil
A la web Actividades Infantil, pots trobar diferents unitats didàctiques per a l’etapa d’infanil, des dels personatges preferits fins al planeta Terra. I la pàgina d’Educación 2.0, podràs trobar encara més idees d’unitats didàctiques.
Exemples d'unitat didàctica a Primària
Per a 6è de Primària, pots trobar un exemple d’unitat relacionada amb l’alimentació, o també una relacionada amb l’escriptura de textos expositius. O fins i tot, una unitat titulada “Mesurem i ens divertim!”.
Exemples d'unitat didàctica a Secundària
A la web de la XTEC es poden trobar alguns exemples d’unitats didàctiques dels diferents àmbits d’aquesta etapa.
Per a l’assignatura de Física i Química pots trobar aquesta programació anual i un exemple per a una unitat de 2n de Secundària.
Per acabar...
Esperem que aquest, pas a pas, sobre com fer una unitat didàctica, et sigui d’utilitat. Si ets mestre d’Infantil i t’has quedat amb ganes de més, et recomanem el nostre curs d’eines d’avaluació competencials, on aprendràs a utilitzar la rúbrica, el portafoli o les dianes d’avaluació. D’altra banda, després d’haver repassat les unitats didàctiques, també et recomanem aquesta lectura centrada en aprendre a utilitzar la carpeta d’aprenentatge.
Finalment i, com sempre, ens acomiadem amb un vídeo. Fins aviat!
Comparteix aquest article…
Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos
Millora les teves competències sobre tots els aspectes relatius a la programació didàctica amb els nostres cursos reconeguts pel Departament d’Educació.
-
Oferta!Black 🤍 FridayMÈTODES
-
Oferta!Black 🤍 Friday
-
Oferta!Black 🤍 FridayMÈTODES
-
Oferta!Black 🤍 FridayMÈTODES
Aquí tens els últims articles que hem publicat.
Idees i recursos de Canva per a educació infantil, primària i secundària
Descobreix com Canva pot transformar la teva aula! Crea presentacions, pòsters i infografies atractives que captaran l’atenció dels teus alumnes i faran que l’aprenentatge sigui més visual i impactant.
Recursos educatius imprimibles: repàs d’anglès ludificat
Seguim oferint-te recursos educatius imprimibles. Avui repassem l’anglès amb una graella on gamifiquem l’aprenentatge.
Què és l’escola inclusiva i com aplicar-la a l’aula
T’ajudem entendre els ets i uts de l’escola inclusiva. Què comenta el Departament d’Educació al respecte i quins beneficis aporta.
Guia per l’atenció a la diversitat a l’aula
T’oferim un seguit de recursos, eines i recomanacions enfocades a l’atenció a la diversitat que t’ajudaran a treballar millor a l’aula.