formació del professorat

Calendari escolar de Catalunya 2021 – Vacances i festivitats clau per als docents5 min read

A més dels dies festius locals i nacionals podem trobar moltes propostes diferents per realitzar altres celebracions a l’escola, es tracta de les festivitats que representen, defensen, reivindiquen o pretenen donar a conèixer una causa concreta.

Per a què existeixen aquestes festivitats? Per què cal marcar al calendari un dia Mundial de…? Què hi podem aprendre? Són preguntes que podem i hem de treballar amb el nostre alumnat per tal d’organitzar activitats relacionades amb el Dia Internacional de… o el Dia Mundial de…

El treball d’aquestes festivitats a l’escola ajudarà a la formació integral i competencial del nostre alumnat, ajudant-lo a descobrir altres realitats i comprendre i participar en la societat a la qual pertany. Des de Doqua, t’ajudem a planificar-les.

Índex del post

Quin és el calendari escolar 2021?

A cop de vista, el calendari escolar previst pel 2021 és el següent:

Cal tenir present que davant la situació actual de pandèmia per la COVID-19 algunes dates es poden veure modificades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Calendari escolar 2021

Festivitats per treballar a l'escola

A banda de les dates oficials d’inici, finalització, vacances, festes locals i nacionals, etc., a l’escola celebrem moltes altres festes, que per la seva naturalesa suposen un aprenentatge i enriquiment per a la formació integral del nostre alumnat. No es tracta de celebrar totes aquestes altres festivitats sinó d’aprofitar aquelles que poden ser significatives per la nostra escola i el seu context i amb la qual podem treballar uns continguts importants pel desenvolupament del nostre alumnat.

Festes de gener a juny

A continuació teniu algunes de les principals festivitats per celebrar a l’escola durant la resta del curs, en funció de l’etapa escolar segurament trobareu més interessants unes festivitats que d’altres:

Festes de setembre a desembre

Per si voleu anar planificant tot l’any, incloent-hi la primera part del curs 2021-2020, us oferim també aquelles festivitats que podeu celebrar a l’escola a partir de setembre i fins desembre: 

Com treballar les festivitats a l'escola

Cada escola i cada institut decideix quines festivitats són rellevants pel seu alumnat i pel seu context i, en funció d’això, també selecciona la manera de celebrar-les. La celebració d’aquestes festivitats no és només un esdeveniment d’oci, és a dir, no és un dia per a fer festa, ben al contrari, aquests dies són per treballar els continguts que representen, reflexionar i traslladar aquesta reflexió als altres.

És important tenir en compte quan treballem qualsevol d’aquestes festivitats és preguntar-nos conjuntament amb l’alumnat: què se celebra o què reivindica aquest dia i perquè és necessari que hi hagi un dia mundial o internacional que recordi això.

Hi ha maneres diferents d’introduir aquestes festivitats a l’escola, per exemple:
    I podem realitzar activitats diferents per a aquests esdeveniments:
    Per treballar els continguts propis de cada celebració s’haurà de buscar informació sobre l’entitat que organitza aquesta festivitat i revisar els materials elaborats per a la causa, ens poden ser molt útils per presentar aquesta festivitat al nostre alumnat.

    Exemples de celebració

    Recordeu que en la celebració d’aquestes festivitats a l’escola és important donar-les a conèixer i fer-ne difusió, podeu consultar diferents exemples sobre com fer-ho:

    Exposició de les fotografies de la jornada al blog de l’escola: aquesta caminada poètica, aquestes jornades sobre la seguretat d’internet o aquestes activitats pel dia internacional de la dona.

    Presentació de totes les festivitats que es realitzen a l’escola i el motiu pel qual se celebren: aquí en teniu un bon recull.

    Publicació d’un vídeo amb la proposta educativa que porteu a terme: a Xtec hi trobareu un exemple pel dia del Medi Ambient.

    En conclusió

    El que succeeix al nostre entorn, ja sigui més proper com al nostre planeta ens afecta d’alguna manera com a individus i com a societat i, per tant, és una realitat a conèixer i a la que el nostre alumnat ha de saber fer front. Podem apropar aquestes realitats progressivament al nostre alumnat amb propostes com les que hem presentat aquí: introduint les festivitats i els continguts que representen. No hi ha una manera estàndard de treballar aquests continguts, sinó que cada centre haurà de triar una proposta en funció de les característiques del seu alumnat, però també tenint en compte el grau de profunditat amb el que es vol treballar cada contingut.

    Comparteix aquest article…

    Vols organitzar-te millor i reforçar les teves aptituds docents?

    Pots fer-ho realitzant el nostre curs de treball per projectes, te’l resumim breument:

    • 60 hores

      Treball per projectes3 min read

      115,0079,00

    Feu un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Posts que et poden interessar...

    Cistella de la compra
    Obrir WhatsApp
    1
    Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
    Hola! 🙋🏼‍♀️
    Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.