No t’acaba de quedar clar què és l’escola inclusiva? A continuació repassarem perquè és un dels fonaments del sistema educatiu català, quins són els seus objectius pel que fa a la integració, els seus punts clau i com acaba aplicant-se al centre.
Si vols saber com l’escola inclusiva s’acaba combinant amb la coeducació, quin és el paper de les FEI, com la seva implantació ajuda a l’alumnat amb diversitat funcional i com ajuda a totes aquelles persones en situació de desavantatge educatiu, només has de seguir llegint. Som-hi!
QUÈ ÉS L'ESCOLA INCLUSIVA?
L’escola inclusiva, a grans trets, vol vetllar perquè tothom tingui les mateixes oportunitats d’aprenentatge, tingui les capacitats que tingui, i independentment d’altres condicionants com poden ser el gènere, la diversitat sexual, la cultura o la creença religiosa. Tots aquests punts venen integrats al Decret 150/2017 del Departament, que incorpora el canvi d’atendre les necessitats educatives de tot l’alumnat, i no només aquells amb necessitats especials.
Des d’ara, tots els centres educatius sostinguts amb fons públics han de ser inclusius. L’escola inclusiva, per tant, combat la segregació escolar i fomenta el concepte de l’escola per a tothom, sense exclusions, amb l’equitat i la igualtat d’oportunitats d’èxit garantits. Ara bé, per tal d’aconseguir aquest objectiu és necessari disposar d’un equip docent format.
el paper de les fei amb l'escola inclusiva
Per tal d’assolir l’escola inclusiva arreu de Catalunya, existeix la figura de les formadores en educació inclusiva, les FEI. Es distribueixen pels diferents serveis territorials i la seva tasca principal és la d’ajudar als centres a posar en pràctica el nou Decret. Aquestes formadores tenen l’objectiu de que cada centre faci el canvi de mirada que es necessita, amb punts com, per exemple, entendre la inclusió de la mateixa manera, i treballen als centres aplicant el DUA (Disseny Universal de l’Aprenentatge).
punts clau de l'escola inclusiva
Un dels punts clau de l’escola inclusiva és el fet de garantir que tot l’alumnat es pugui incorporar a l’aula ordinària, independentment de les seves necessitats i dels suports que necessiti. També, cal que aquest alumnat divers participi i pugui implicar-se activament en tot l’aprenentatge del centre. A la vegada, el docent ha de tenir en compte que l’aula passarà a tenir, més encara, ritmes i capacitats d’aprenentatge diferents i haurà de saber tractar-los per garantir la igualtat d’oportunitats a tothom.
A la llarga, l’educació inclusiva té una vocació d’aprenentatge per a la vida, i planteja les diferències i la diversitat com una oportunitat perquè els alumnes creixin a nivell social i personal. D’aquesta manera, seran capaços d’integrar molts coneixements que els serviran quan siguin adults.
Com incorporar l'escola inclusiva a l'aula
Per incorporar l’escola inclusiva a l’aula és necessari dur a terme un plantejament curricular que incorpori propostes que potenciïn la diversitat. El DUA, per exemple, permet que els docents personalitzin els aprenentatges i els facin més participatius, i és un marc que no limita al docent perquè aquest pot continuar escollint amb quines metodologies, materials i objectius vol treballar.
D’altra banda, és crucial que cada docent tingui formació específica en escola inclusiva. Pot fer-ho gràcies a les FEI o també realitzant cursos de formació permanent del professorat, reconeguts pel Departament, com per exemple el que impartim a Doqua.
curs reconegut en escola inclusiva
El curs online de l‘Escola Inclusiva, que podràs dur a terme a Doqua, serà una formació de 30 hores que t’oferirà les eines necessàries per garantir que el teu alumnat disposi de les mateixes oportunitats per desenvolupar el seu potencial. El contingut del curs es presenta en vídeo i text i inclou activitats autocorrectives i de participació als fòrums del curs, per tal d’assimilar els continguts de la millor manera.
El curs tracta punts com els diferents tipus de diversitats (cognitiva, física, cultural, etc.), el DUA, els Plans de suport individualtizats, l’índex per a la inclusió i molts altres elements que pots veure detalladament a la fitxa del curs o al següent vídeo.
Comparteix aquest article…
Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb el curs d'escola inclusiva en format pòdcast!
T’oferim aquest curs i d’altres de relacionats, tots reconeguts pel Departament d’Educació.
Aquí tens els últims articles que hem publicat.
Idees i recursos de Canva per a educació infantil, primària i secundària
Descobreix com Canva pot transformar la teva aula! Crea presentacions, pòsters i infografies atractives que captaran l’atenció dels teus alumnes i faran que l’aprenentatge sigui més visual i impactant.
Recursos educatius imprimibles: repàs d’anglès ludificat
Seguim oferint-te recursos educatius imprimibles. Avui repassem l’anglès amb una graella on gamifiquem l’aprenentatge.
Què és l’escola inclusiva i com aplicar-la a l’aula
T’ajudem entendre els ets i uts de l’escola inclusiva. Què comenta el Departament d’Educació al respecte i quins beneficis aporta.
Guia per l’atenció a la diversitat a l’aula
T’oferim un seguit de recursos, eines i recomanacions enfocades a l’atenció a la diversitat que t’ajudaran a treballar millor a l’aula.