Sabem que les competències digitals són un aspecte cada vegada més cabdal, i que com a docents hem d’estar-ne al dia. Com han sorgit una sèrie de dubtes relatius a la Competència Digital Docent, pel que fa a la seva acreditació, als nivells, a què es demanarà l’any 2024 i a altres aspectes, hem decidit redactar aquest post informatiu.
Parlarem de tot això, de les àrees que contempla, dels nivells de certificació de la Competència Digital Docent i, també, de quins cursos de Doqua et poden ajudar a acreditar el nivell que necessitis. Som-hi doncs!
Marc de referència de la competència digital docent
El marc de referència de la Competència Digital Docent descriu les competències en l’àmbit de l’ús de les tecnologies que tots els docents haurien d’assolir. Aquestes competències, estan estructurades tenint en compte les funcions que tots els docents comparteixen. Poden ser la programació i l’ensenyament de les matèries, l’avaluació, la tutoria, l’orientació educativa, etc…
És a dir, la Competència Digital Docent engloba el coneixement sobre com fer servir tecnologies digitals en les diverses atribucions que té un docent per tal de dur a terme les seves funcions. I de cara a juny del 2024, el Departament sol·licita que tots els docents puguin acreditar, com a mínim, el nivell A1.
àrees de la competència digital docent
Per tal de tenir en compte totes aquestes funcions, el marc de referència de la Competència Digital Docent (MRCDD) està estructurat en sis àrees que, com diem, engloben els diversos aspectes de les activitats professionals d’un docent. Són aquestes:
Com veieu en aquesta imatge, les diverses àrees estan agrupades en tres grans blocs:
● Competències professionals dels educadors
● Competències pedagògiques dels educadors
● Competències dels estudiants
Quina és la finalitat de la competència digital docent?
La finalitat d’això és desenvolupar un conjunt de competències que permetin integrar la tecnologia tenint en compte principis psicopedagògics, és a dir, amb un sentit i intencionalitat concrets enfocats a fomentar els aprenentatges dels estudiants. Si voleu aprofundir en els detalls del MRCDD podeu consultar el següent document.
Els nivells de certificació de la competència digital docents
La competència digital docent consta de tres etapes de progressió, cada una de les quals presenta dos nivells d’aptitud. Segurament, aquests nivells et sonaran, ja que estan inspirats en el mateix model que es fa servir per a les llengües:
● La primera etapa consta dels nivells A1 i A2
● En la segona hi trobem els nivells B1 i B2
● I finalment, en la tercera tenim els nivells C1 i C2
Adquisició dels nivells
L’adquisició d’aquests nivells és progressiva i contempla diverses capacitats i habilitats relacionats amb l’ús de la tecnologia. La primera etapa que ens trobem serà l’A. Es tracta en la que el docent fa ús de les tecnologies digitals en la pràctica docent, i, per altra banda, comença a treballar en un centre. Després tenim la B i, finalment, la C. Però, anem per ordre i comencem veient els subnivells de la primera categoria.
Nivell a1 i a2 de la competència digital docent
Ara que sabem a què es refereix aquesta etapa, podem parlar dels seus dos nivells. En el nivell A1, es disposa del coneixement teòric sobre l’ús de tecnologies digitals en la docència o bé, de l’experiència docent pràctica, però no ambdues. En qualsevol dels dos casos, diríem que està en un estat inicial.
En l’A2, en canvi, parlem d’una “situació d’iniciació”, en on el docent comença a posar en pràctica les seves competències digitals en situacions educatives reals. Es relaciona amb una aplicació pràctica tutelada, tant en el treball a l’aula com en l’ús de tecnologies digitals.
Nivell b1 i b2 de la competència digital docent
La segona etapa que ens trobem és la “B”, es caracteritza per l’adquisició i desenvolupament d’experiència autònoma. I, aquí podem trobar els dos nivells següents. El B1 és el nivell en el qual el docent adopta les tecnologies digitals en la pràctica, s’integren aquestes tecnologies en diferents contextos de treball, encara que es dugui a terme de forma convencional.
En el nivell B2, el docent desenvolupa experiències d’adaptació en l’ús de tecnologies digitals a noves situacions, o bé, per resoldre problemes quotidians de l’aula. Aquí ja disposa d’un ampli repertori de recursos i estratègies que empra de manera flexible i selectiva.
Nivell c1 i c2 de la competència digital docent
Per últim, ens trobem amb l’etapa “C”, aquesta es caracteritza per la integració pedagògica de les tecnologies digitals en el centre per la recerca i la innovació en l’ús de tecnologies digitals. I en aquest, també disposa de dos nivells. En el C1, el professorat pot assumir o ja disposa d’un paper rellevant en el seu centre educatiu, en què desenvolupa tasques de coordinació tant en el disseny com en aplicació i l’avaluació del pla digital del centre.
En el C2, que és el darrer desenvolupament de la competència digital docent, el professorat és capaç de desenvolupar processos de recerca i transformació de l’educació a través de la utilització de les tecnologies digitals.
Com obtenir els nivells de la competència digital docent
Les modalitats i procediments pels quals els docents podem acreditar els diversos nivells de la CDD estan recollits en la la resolució. A mode de resum, les principals modalitats són les següents:
Cursos reconeguts per obtenir els nivells
Et recordem que nosaltres disposem de dos formacions que t’ajudaran a sumar hores per acreditar la Competència Digital Docent. Són aquestes: Genially: Crea continguts interactius i animats per a l’aula, i Edpuzzle: treu tot el profit als vídeos educatius.
Tal com diu la normativa, aquelles formacions realitzades que sumin entre 40 i 49 hores acreditaran d’ofici el nivell A1. La combinació d’activitats certificades que sumin 50 o més hores acreditaran d’ofici el nivell A2. D’altra banda, també estem treballant per poder oferir altres formacions que et permetin acreditar altres nivells de la competència digital docent.
Ens acomiadem amb el tràiler d’un dels cursos que t’ajudaran. Ens tornem a llegir ben aviat!
Comparteix aquest article…
Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos
Millora les teves competències sobre tots els aspectes relatius a la programació didàctica amb els nostres cursos reconeguts pel Departament d’Educació.
-
Oferta!Black 🤍 FridayDIGITAL
-
Oferta!Black 🤍 FridayDIGITAL
-
Oferta!Black 🤍 Friday
Aquí tens els últims articles que hem publicat.
Idees i recursos de Canva per a educació infantil, primària i secundària
Descobreix com Canva pot transformar la teva aula! Crea presentacions, pòsters i infografies atractives que captaran l’atenció dels teus alumnes i faran que l’aprenentatge sigui més visual i impactant.
Recursos educatius imprimibles: repàs d’anglès ludificat
Seguim oferint-te recursos educatius imprimibles. Avui repassem l’anglès amb una graella on gamifiquem l’aprenentatge.
Què és l’escola inclusiva i com aplicar-la a l’aula
T’ajudem entendre els ets i uts de l’escola inclusiva. Què comenta el Departament d’Educació al respecte i quins beneficis aporta.
Guia per l’atenció a la diversitat a l’aula
T’oferim un seguit de recursos, eines i recomanacions enfocades a l’atenció a la diversitat que t’ajudaran a treballar millor a l’aula.