formació del professorat

Com aprofitar les reunions amb Zoom6 min read

T'ajudem a treure tot el suc de l'aplicació més utilitzada al món docent afectat pel teletreball.
Aprofitar les reunions de zoom

Durant aquesta pandèmia, els docents i centres educatius estan duent a terme un gran esforç per mirar d’adaptar-se en les noves circumstàncies, en molts casos, fent servir eines digitals. 

 

Zoom és una de les aplicacions que més ha crescut en els darrers temps i és per aquest motiu que, en aquest article, et volem donar un cop de mà per aprofitar zoom i totes les avantatges que pot oferir.

Índex del post

Reunions i videotrucades - Què és Zoom

Zoom és una aplicació de videotrucades i reunions virtuals que es pot utilitzar de manera gratuïta, tot i que també ofereix diversos plans de pagament que amplien les possibilitats i funcionalitats disponibles. En la versió bàsica permet videotrucades grupals de fins a 100 participants, de 40 minuts de durada i gravació de la reunió. 

Entre altres funcions interessants destaquen la possibilitat d’habilitar sales d’espera, sincronitzar les nostres reunions amb Google Calendar, el mode pissarra o l’opció de millorar l’àudio de la trucada. A continuació us convidem a conèixer algunes de les principals funcionalitats que creiem que us seran de gran utilitat a l’hora d’aprofitar zoom, tant per a les vostres reunions docents, tutories o classes virtuals amb els vostres alumnes.

Habilitar les sales d’espera de zoom

El primer que cal saber és que totes les reunions de zoom existeix la figura de l’amfitrió, la persona que ha convocat la reunió i que, durant la videotrucada, disposarà d’algunes opcions de moderació. Una d’aquestes opcions és la d’habilitar les sales d’espera de zoom.

aprofitar zoom a l'aula

En aquesta funció, els convidats a la reunió hauran d’esperar a que l’amfitrió els hi concedeixi permís per tal d’accedir a la videotrucada. Les sales d’espera de Zoom es poden activar des de les opcions de seguretat, un cop ens trobem dins d’una videotrucada o en les opcions de “reunió” si programem una videotrucada amb antelació.

Habilitar les sales d’espera de Zoom és interessant, per una banda, per tenir cert control de qui entra a la reunió i, per una altra, assegurar que ho tenim tot preparat abans que els assistents a una reunió o videotrucada puguin accedir.

Mode pissarra amb zoom

Seguim amb una altra de les funcionalitats de Zoom que creiem que us podran resultar molt interessants, ja que resulta especialment útil per a tot el personal implicat en el món educatiu: el mode pissarra. Com imaginareu, el seu nom ja dona algunes pistes.

mode pissarra zoom

Per activar aquesta funció, en primer lloc, caldrà iniciar una nova reunió. Un cop dins de la videotrucada, clicarem sobre el botó de compartir pantalla, el qual ens obrirà una nova finestra on podrem seleccionar que volem compartir amb la resta de participants, en aquest cas triarem l’opció “pissarra”.

aprofitar zoom pissarra

Un cop activat el mode pissarra, tant vosaltres com els participants de la reunió podreu veure una pantalla en blanc en la qual dibuixar i escriure gràcies a un seguit d’eines compartides. El mode pissarra és especialment interessant en les classes virtuals per il·lustrar alguns conceptes de manera gràfica.

Sincronitzar reunions amb Google Calendar

Seguim amb les estratègies per aprofitar Zoom, ara amb una de les altres funcionalitats interessants que ens permetran aprofitar Zoom al màxim: la de sincronitzar reunions amb Google Calendar. Podeu veure com fer-la a continuació.

zoom google calendar

D’aquesta manera, cada cop que programem una reunió es podrà crear un nou esdeveniment en el calendari triat, des del qual tindrem, també, l’enllaç per accedir a la reunió o convidar als assistents mitjançant una convocatòria del calendari.

zoom google calendar aula

Per dur a terme aquesta integració cal accedir a Zoom a través de qualsevol navegador i entrar a les opcions del vostre perfil. Al final de la pàgina de configuració trobareu l’enllaç per integrar serveis de calendari extern, entre els quals hi ha l’opció de Google Calendar.

audio zoom

Millorar la imatge i l’àudio de Zoom

Repassant totes les estratègies per aprofitar Zoom i les seves característiques us recomanem, també, que doneu un cop d’ull a les opcions disponibles per millorar tant la imatge com l’àudio de zoom. Amb aquest canvi donareu un extra de qualitat a les vostres reunions. Per fer-ho, teniu a la vostra disposició diverses opcions en la pantalla d’ajustaments.

Us recomanem les següents:

  • Seleccionar l’opció HD (alta definició) per al vídeo
  • Activar alguna de les opcions per reduir el soroll de fons, segons les vostres necessitats
  • Seleccionar els dispositius d’entrada (micro) i sortida (altaveus o auriculars) en cas que en tingueu disponibles i escollir sempre el millor dispositiu
  • Configurar una imatge de fons, en cas que no preferiu que aparegui el fons real que teniu en l’emplaçament des del qual feu la videotrucada

Tenint en compte aquestes senzilles recomanacions, aconseguireu millorar tant la imatge que es retransmet com l’àudio de zoom en les vostres reunions i videotrucades.

Dominar les dreceres de teclat

Un altre dels elements interessants d’aquesta aplicació, disponible també en tota mena de programes i aplicacions similars, és l’opció de fer servir dreceres de teclat per dur a terme diverses accions àgilment. Una drecera de teclat és una combinació de dues o tres tecles que ens permeten fer, de manera ràpida i senzilla, alguna de les accions més habituals.

Windows

Mac

Aixecar la mà

Alt+Y

Opt+Y

Canviar la vista d’orador

Alt+F1

+Majus+W

Començar / acabar pantalla compartida

Alt+Majus+S

+Majus+T

Iniciar gravació local

Alt+R

+Majus+R

Iniciar gravació al núvol

Alt+C

+Majus+C

Pausar o reprendre la grabació

Alt+P

+Majus+P

Silenciar/activar micròfon

Alt+A

+Majus+A

Silenciar/activar àudio per tots excepte l’amfitrió

Alt+M

+Crtl+M

Activar el micròfon un moment

Mantenir polsada la barra espaiadora

Si voleu conèixer totes les dreceres disponibles, tant per a Windows, iOS o Linux, podeu revisar la pàgina d’ajuda de l’aplicació, en la qual estan llistades totes les opcions, disponible aquí

Esperem que amb aquests trucs i consells pugueu aprofitar Zoom per a les vostres reunions amb els companys docents, a les tutories amb les famílies o bé per dur a terme sessions de classe amb els vostres alumnes.

Si coneixeu altres trucs o ens voleu esmentar alguna recomanació pròpia, no dubteu a deixar-nos les vostres aportacions a la caixa de comentaris. 

En el cas de voler seguir ampliant coneixements en eines digitals, us fem memòria del post dedicat a com tractar l’educació emocional mitjançant TikTok, consultable aquí. També us pot resultar interessant saber com poder publicar imatges de nens a l’escola amb seguretat.

Fins aviat!

Comparteix aquest article…

Amplia les teves competències sobre el tema d'avui amb aquests cursos

Millora la comunicació entre tots els components del centre educatiu, utilitza eines digitals o refina les teves capacitats docents amb els nostres cursos de Coaching inclosos al perfil professional de Diversitat.

  • Educació Secundària

    Introducció a la comunicació3 min read

    0,00

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts anteriors

Aquí tens els últims articles que hem publicat.

Recorda que pots filtrar-los per temàtica des del menú superior
Cistella de la compra
Obrir WhatsApp
1
Necessites ajuda?😃 Envia'ns un Whats!
Hola! 🙋🏼‍♀️
Envia'ns un missatge amb el teu dubte i et contestarem de dill-div de 9 a 15h.